Praalwagenontwerpen 2018 en toelichting

De praalwagenontwerpen die u hieronder ziet zijn nog van het Bloemencorso Bollenstreek 2018. Het thema was toen Cultuur. Op dit moment is corso ontwerpster Lucinda van der Ploeg nog volop creatief bezig met de praalwagenontwerpen voor het Bloemencorso Bollenstreek 2019. Ook is de werving van praalwagens nog niet gesloten, dus mocht u ook zo'n fraaie praalwagen willen sponsoren kijk dan onder het kopje 'Deelname aan het bloemencorso' voor meer informatie. In februari worden de praalwagentontwerpen voor het Bloemencorso Bollenstreek feestelijk gepresenteerd, waarna u ze op deze webpagina kunt bewonderen. Leuk om te weten is nog dat alle praalwagenontwerpen dan zullen zijn gelinkt aan het corsothema 'Changing World'.

 

 1

Cultuur is wat een gemeenschap samenbrengt. Met deze praalwagen is gekozen voor theater, zang, muziek en dans. Op de voorwagen
een presentator die de praalwagen presenteert. Naast hem staat een DJ zijn ‘plaatjes’ te draaien. Een ballerina kijkt nieuwsgierig door de gordijnen van het toneel.  Op de achterwagen wordt het toneelstuk Romeo & Juliet aan de ene kant uitgebeeld, aan de andere kant een groep dansers die op straat aan het freestylen zijn op hippe muziek.

2

De Chinese draak wordt in de Chinese cultuur gezien als een teken van geluk. Hij is een van de vier hemelse dieren en zou tevens de stichter zijn van de keizerlijke familie. Deze draken zijn geen knorrige, gevaarlijke of hebberige schepsels. Ze zijn vrolijk, wijs, vriendelijk en hulpvaardig en dragen volgens sommigen een parel met magische eigenschappen in hun baard, de zogenaamde drakenparel. Draken zijn erg gastvrij en vrijgevig, maar dit wil niet zeggen dat het geen geduchte, mensverslindende tegenstander is voor vijanden en dieven. De Chinese draak past heel goed bij het corso, vanwege zijn vele kleuren en sierlijke vorm.

3

Noordwijk huisvest het Europese Ruimtevaartcentrum ESA Estec.  Ruimtevaart is het thema van 2018 in Noordwijk. Op de voorwagen een
astronaut met een boog van 7 sterren omdat Noordwijk werkt met het ‘zeven sterren concept’ in de toekomstvisie van de gemeente. Op de
achterwagen de planeet Saturnus, de Marianne 5 die door middel van techniek omhoog en naar beneden gaat met daarachter de maan en een ster. Voorop de achterwagen de mascotte van Space Expo De Space Monski.

4


Op de voorwagen een waterrad. Daarvoor staat een polderdijk met een houten hek (zoals je veel ziet in de polders) met een ouderwetse waterput. Op de  achterwagen een mooie grote robuuste trein met slagbomen/overgang. Daarvoor komt een stopper op de grond als teken van het eindstation. Daarvoor een echt polderbeeld met 2 koeien voor een hek.

5

Van der Valk kiest met haar praalwagen Jonge Valken voor het uitbeelden van de Nederlandse cultuur. De praalwagen laat vooral bijzondere eetgewoontes van de Nederlandse cultuur zien, zoals: haring happen, bitterballen, kaasblokjes en natuurlijk de appelmoes met de kers! Dit alles wordt geserveerd door 5 mooie toekans! Want behoort deze toekan inmiddels ook niet tot de Nederlandse cultuur? Welke Nederlander heeft immers niet bij Van der Valk gegeten, geslapen of gewerkt… Bijna alle Nederlanders hebben wel een band met dit oer-Hollandse familiebedrijf!  

Dia 6

Het thema van de Chinese praalwagen is ‘het snijden van de draak’, waarop de belangrijkste elementen van China worden getoond: de berg (de deugdzamen houden van de heuvels), het water (de wijzen houden van het water), het paviljoen (traditionele Chinese architectuur), de kraanvogel (het symbool van lang leven en vrede) en een bamboebos (waar de heren graag verblijven). Daarnaast worden ook beroemde Chinese ‘cartoon’ figuren gepresenteerd op de wagen. Dit alles maakt dat deze praalwagen een perfecte combinatie van traditie en innovatie is.  

Dia 7

Rembrandt van Rijn (Leiden, 15 juli 1606 – Amsterdam, 4 oktober 1669) was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij geldt algemeen als een van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen. Zijn opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten (clairobscur) gebruikte om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren, leidde tot levendige scènes vol dramatiek.

8

Een afspiegeling van de cultuur en religie van Thailand wordt op deze praalwagen uitgelicht door de bekende beelden van Buddha, de tempels en de olifanten. Het gezicht en het geluid van Thailand worden gepresenteerd door middel van enerzijds de traditionele Thaise muziek met ‘live’ drums en anderzijds door de figuratie bestaande uit 2 prachtige Thaise dames in traditionele kleding.

10

In dit programma van Omroep Max krijgen verkopers de kans om hun bijzondere object te verkopen aan één van de vier gerenommeerde kenners. De ervaren experts bezitten ieder een eigen kamer. De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar terug naar een eerder mislukte onderhandeling is niet toegestaan. Wie zich blindstaart op de allerhoogste verkoopprijs, loopt het risico om huiswaarts te keren met object en zonder geld. Maar wie naar een goede prijs zoekt, moet risico’s nemen. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd? Dan is er geen weg terug.

11

In 1182 bestaat Lisse uit slechts vijf boerderijen. Dirk van Kleef trouwt dat jaar met Margaretha, dochter van graaf Floris III, mogelijk in een houten woontoren op de plek van het huidige Huys Dever. Dever is waarschijnlijk kort na 1375 gebouwd door Reinier Dever of d´Ever, lid van een zeer oud geslacht van Hollandse edelen. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon. Een versterkt woonhuis, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek.

9

De economische zijderoute ‘One Belt One Road’ is een ontwikkelingsstrategie voorgesteld door de Chinese overheid die zich richt op connectiviteit en samenwerking tussen Euraziatische landen. De strategie onderstreept het streven van China om een grotere rol te spelen in mondiale aangelegenheden met een op China gericht handelsnetwerk.  Op deze praalwagen wordt dat weergegeven door onder andere: - de tempel van de Hemel – een symbool van de Chinese cultuur - traditioneel Chinees bloemenarrangement – meer dan 3.000 jaar geschiedenis dat voortkomt uit de Chinese koninklijke familie en de bron is van de oosterse bloemenarrangementen. - de boompioen “de koning van de bloemen” heeft ook een 3.000-jarige Chinese geschiedenis. - de tulp "de koningin van de bloemen" ging zo’n 400 jaar geleden via de zijderoute naar Nederland.  "De koning en de koningin van de bloemen”: de boompioen en de tulp worden op een bijzondere wijze bij elkaar gebracht in een traditioneel bloemenarrangement. 

12


Keukenhof staat in 2018 in het teken van Romantiek in Bloemen. Romantiek en bloemen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het historische park is midden in de Romantiek ontworpen (1857) als siertuin voor Kasteel Keukenhof. In de sfeervolle tuin rondom de vijver, met mooie doorkijkjes en eeuwenoude beukenbomen, bloeien sinds 1950 een miljoen tulpen. Vele generaties beleefden hier hun geluksmoment. 

13

Hillegom heeft veel muziekverenigingen en daarmee een rijke gevarieerde muziekcultuur. De muziek verbindt, inspireert bij vreugde en verdriet. Muziek is van elke tijd en gaat met de tijd mee, is veelzijdig en geeft ontspanning.

14

Rabobank zegt: ‘Samen met partner Kunstbende gaven wij van 18 tot en met 20 augustus een podium aan jong, creatief talent. In Rabobanks What’s Happening-area op Lowlands 2017 konden bezoekers meedoen aan workshops, gaven de winnaars van Kunstbende 2017 acte de présence en zetten gearriveerde artiesten als Chef’Special, Sef en Ronnie Flex de boel op stelten.  Ons doel is om veel jongeren te prikkelen en hun creatieve talent te laten ontdekken en ontwikkelen. ‘Letterlijk van de zolderkamer naar het podium’, dus!  

15

De Griekse cultuur is de bakermat van de Europese beschaving. Een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur is de Griekse mythologie. Via deze verhalen kregen de oude Grieken verklaringen voor het ontstaan van de wereld, de hemellichamen, de goden, de mensen en de natuurverschijnselen.

Dia 16

Kun je emoties op een doek vangen? Leonardo Da Vinci en Frans Hals waren hun tijd ver vooruit door in hun werk onderzoek te doen naar het weergeven van expressie. Het ontwerp van de wagen illustreert Da Vinci en Hals die aan elkaars beroemdste stukken werken. Het roterende doek toont enerzijds de afbeelding van de 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci en anderzijds 'Malle Babbe' van Frans Hals. Expressie is een belangrijk thema van de tentoonstelling Frans Hals en de Modernen in het Frans Hals Museum en van de tentoonstelling Leonardo in het Teylers Museum, die beide in oktober 2018 worden geopend.  
 

Haarlem

Op 30 september 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Stadsschouwburg Haarlem werd geopend. Op 20 oktober dit jaar viert de Toneelschuur dat zij al 50 jaar een grote bijdrage aan de stad Haarlem en het Nederlandse theaterlandschap levert. Twee theaters in Haarlem om trots op te zijn!  De Stadsschouwburg en de Toneelschuur zullen hun jubileum met speciale programma’s vieren.  De theaterwagen toont, in de kenmerkende Joost Swarte stijl, de toneellampen die de Toneelschuur in de spotlights zetten. Ook kunt u lekker wegzakken in het rode pluche van de Schouwburg en ontdekken wat er achter de theatermaskers schuilgaat. 

18

 

Sponsoren
 • 9.gemeente -haarlem
 • 19.gemeente -lisse
 • 21.gemeente -teylingen
 • 29.bloemencorso -bollenstree
 • 36.gemeente -hillegom
 • 39.keukenhof
 • Logo 2011
 • Logo Flynth Zonder Onderschrift
 • GRAIN Logo Pms
 • Omroep Max
 • Huurmaat Logo
 • BQ Support Rgb
 • Slot Logo Transport Log4ebjpg
 • LOGO Vandooren
 • Smd Brandstoffen Logo
 • Agrotechniek
 • Image001
 • Wt Logo Noordwijkerhout Rgb Groot 1
 • De Leeuw
 • Ruigrok Flowerbulbs
 • Logo Test
 • Ld Logo 032Jpg
 • Queen
 • Linnaeshof
 • China
 • Full Colour
 • Logo Rent A Bike Van Dam Oranje Page 001
 • Logo2015 Payoffnl Zw
 • Space2018
 • Koninklijke Beuk Gouden Letters Oranje Stip Blauwe Achtergrond Jpeg
Vrienden worden

Met uw steun kan het Bloemencorso blijven bestaan.
Doet u ook mee?

Support ons!

Draagt u ons ook een warm hart toe?
Om de organisatie van een evenement van deze omvang in goede banen te kunnen leiden, kunnen wij niet zonder de giften van onze donateurs.

Nieuws