Praalwagenontwerpen 2019 en toelichting

Hieronder ziet u de praalwagenontwerpen van de 72ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Het corsothema is Changing World, waaraan de ontwerpen zijn gelinkt. Onder elk praalwagenontwerp treft u een korte beschrijving aan van het ontwerp. Ook de stekersgroep die de praalwagen tijdens de opbouwdagen vol heerlijk geurende hyacinten en andere bolbloemen zal overdekken staat bij het ontwerp vermeld.

Praalwagen - Crowdfundingwagen 'de Schooier'
Stichting Bloemencorso Bollenstreek
 

Schooiwagen

Stekersvereniging: Popkoor Just For Fun (De Zilk)

 

Praalwagen - Growing a Better World Together
Rabobank Bollenstreek-Haarlem e.o. 

Rabobank

Een prachtig praalwagenontwerp dat gebaseerd is op de holistische zorg in de wereld. Of misschien wel beter gezegd de samenhang in de wereld met het op handen dragen van de wereld voor nieuwe generaties als inspiratiebron. De groei van tulpen waarbij elk seizoen weer een andere handeling wordt verricht om de wereld met bloemen te overspoelen. Een mooiere wereld en mooie mensen. Een ideologie die volledig past bij Rabobank Bollenstreek–Haarlem en omstreken. 

Stekersvereniging: Kindervakantiedagen Lisserbroek

 

Praalwagen - Natuurlijk thuis
Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden & Van der Valk Hotel Schiphol

Van der Valk Hotel

Op de wagen een blije toekan die rond de wereld vliegt en hiermee symbolisch aangeeft dat de Van der Valk Hotels niet stil staan. De ontwikkelingen gaan voort. De leefomgeving is groen en duurzaam en biedt een plek waar gasten uit binnen- en buitenland zich thuisvoelen. Een natuurlijk thuis dus.

Stekersvereniging: Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

 

Praalwagen - From Ancient to Modern China
Volksrepubliek China

China

De praalwagen van Volksrepubliek China brengt de enorme technologische ontwikkelingen in slechts twee stappen in beeld. Op de voorwagen een traditioneel rijtuig dat wordt voortgetrokken door vier paarden en op de achterwagen een snelheidsverslindende High Speed trein. Door dit alles in prachtige bloemen uit te beelden worden de bloeiende ontwikkelingen en openheid van de Volksrepubliek China dichterbij gebracht.

Stekersvereniging: Handbalvereniging Foreholte

 

Praalwagen - Cultuur verbindt
Gemeente Noordwijk

Gemeente Noordwijk

De praalwagen van de gemeente Noordwijk toont een mooie verbinding van de twee dorpsculturen Noordwijk en Noordwijkerhout na de fusie. Welness, een duinlandschap en de zee met een kitesurfer op de achterwagen staan voor Noordwijk. Het witte kerkje en de vlinders en bijen in de natuurlijke omgeving van het bollenlandschap symboliseren Noordwijkerhout. De handen die beide gemeenten via de gouden bol samenbrengen symboliseren een zonnige toekomst aan de horizon.

Stekersvereniging: Zwemvereniging De Watervrienden Lisse

 

Praalwagen - Thailand
Nong Nooch Tropical Garden

Thailand

De praalwagen toont een bloemrijke uitnodiging om Thailand te bezoeken. Op de voorwagen de Thaise vlaggen en twee pauwen die de trots op dit prachtige land uitdrukken. Een typerende tuktuk neemt de talrijke corsotoeschouwers mee naar de achterwagen voor alvast een klein reisje door Thailand. Bonsai bomen, een gouden tempel omgeven door torens en een ondeugende smaragdgroene boeddha. Goudgele narcissen, blauwe hyacinten en meer zullen de aantrekkingskracht van deze wagen versterken. Dit smaakt naar meer, zoals een heerlijke vakantie naar het mooie Thailand en natuurlijk een bezoek aan het Nong Nooch Tropical Garden in Pattaya!

Stekersvereniging: Lissesche IJsclub

 

Praalwagen - Rise of the Phoenix…
Corsogroep KAVB De Zilk

De Zilk

In het praalwagenontwerp staat op de achterwagen een enorme feniks op een rotsachtige ondergrond die tot de voorwagen reikt. Psychologisch gezien symboliseert de mythe van de feniks de veerkracht van de mens. Dit is ook van toepassing op zelfbouwer Corsogroep De Zilk die het al 66 jaar voor elkaar krijgt ieder corso opnieuw de praalwagen in de vaart te houden. De basis hiervan is veerkracht en een rotsvast vertrouwen in elkaar. De rotsachtige structuur wordt gevormd door talrijke heerlijk geurende blauwe hyacinten. De feniks zal daaruit herrijzen in wellicht vurig rode en goudgele tulpen.

Stekersvereniging: Corsogroep KAVB De Zilk

 

Praalwagen - Samen!
Gemeente Lisse

Gemeente Lisse 

De praalwagen van de gemeente Lisse staat volledig in het teken van Samen! In de samenleving verandert er veel en zo is de gemeente Lisse nog niet zo lang geleden met de gemeenten Hillegom en Teylingen een samenwerking aangegaan die zich uit als HLT. En hoewel de mobiele telefoon veel inwoners met elkaar verbind, wordt deze ook als een inbreuk op de samenleving gezien. Dus weg mobiele telefoon en weer terug naar persoonlijk contact tussen jong en oud. Het praatbankje op de achterwagen is hiertoe een uitnodiging. De vlag ‘samen erbij’ is hiervoor een mooi symbool.

Stekersvereniging: Scoutinggroep Shawano's Lisse

 

Praalwagen - Verandering dierenrijk
Corsogroep KAVB Hillegom Haarlem en omstreken

KAVB Hillegom-Haarlem eo 

Het praalwagenontwerp is spectaculair en zal met al die dinosauriërs ongetwijfeld een grote aantrekkingskracht hebben op de jongste corsobezoekers. Getoond wordt hiermee de verandering van het dierenrijk vanaf de achterwagen met een Tirannosaurus Rex, Stegosaurus en Pterosaurus naar de voorwagen met hedendaagse reptielen zoals een slang, krokodil en schildpadden. Ongetwijfeld zal deze wagen nog meer body krijgen als deze is overdekt met diepblauwe hyacinten, rode tulpen en heldergele tulpen of narcissen. Wauw!

Stekersvereniging: Corsogroep KAVB Hillegom Haarlem en omstreken.

 

Praalwagen - Leven in vrijheid
Leiden, stad van ontdekkingen

Leiden 

De praalwagen van Leiden, stad van ontdekkingen is er een vol symboliek die refereert aan de praalwagentitel Leven in vrijheid. Op de voorwagen bevindt zich een deel van een VOC schip met manden vol specerijen en kunst uit de 17e eeuw waarmee een link wordt gelegd naar leven in vrijheid, toen en nu. Daarom op de achterwagen een bed vol bloemen waarin jongeren (studenten) van de vrijheid genieten die wordt uitgebeeld door een duif, het symbool van vrede en vrijheid.

Stekersvereniging: Eurokoor Nederland Leiden/C.V. De Vikings

 

Praalwagen - MAX Maakt Mogelijk
Omroep MAX

Omroep Max 

Het ontwerp van de praalwagen MAX Maakt Mogelijk is gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma waarin te zien is hoe Stichting MAX Maakt Mogelijk kwetsbare ouderen in binnen- en buitenland helpt te overleven en hulp biedt in armoede- en noodsituaties. Moldavië, het armste land van Europa, is een van de landen waar de stichting actief is. Bijgedragen wordt met basisprincipes als bed, bad, brood en medicijnen. Zie ook de website maxmaaktmogelijk.nl In het praalwagenontwerp wordt de hulp aan Moldavië uitgebeeld met twee helpende handen. De vlaggen van Nederland en Moldavië symboliseren de hulpstroom, evenals de open waterkraan en honingpotten die gevuld worden met zonnebloemen.

Stekersvereniging: Muziekvereniging St. Cecilia Voorhout

 

Praalwagen - Evolutie
Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

KAVB Noordwijkerhout 

In het ontwerp van Corsogroep KAVB Noordwijkerhout staat de evolutie van de mens centraal op unieke wijze. KAVB staat voor Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, de branchevereniging voor bollenkwekers, ofwel mensen uit het vak. Op de wagen is het raadsel te zien van wat loopt op vier poten in de ochtend, op twee poten in de middag en op drie poten in de avond. Het antwoord luidt: de KAVB mens ontwerpt en bouwt de wagen zelf met hulp van het corso.

Stekersvereniging: Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

 

Praalwagen - Flower Power
Keukenhof

Keukenhof 

De praalwagen van Keukenhof straalt pure flower power uit. De Hollandse tulpen die wereldwijde bekendheid genieten zijn daarbij het uitgangspunt. Op de wagen wordt de ontwikkeling van de tulp getoond aan de hand van vier verschillende verschijningsvormen van de tulp. Door de jaren heen heeft de veredeling ervoor gezorgd dat de tulpen van toen de tulpen van nu zijn geworden. Een staaltje flower power van de bovenste plank!

Stekersvereniging: Scouting Graaf van Lynden

 

Praalwagen - Poppodium binnenstad
Ondernemers binnenstad Haarlem (BIZ)

Ondernemers Binnenstad Haarlem 

Een praalwagenontwerp dat staat voor de veranderingen in de binnenstad van Haarlem. Binnenstad Haarlem bruist en is als een poppodium voor jongeren. Zij vermaken zich hier uitstekend waardoor festivals, elpees en pop-art zorgen voor een nieuwe cultuur waarin liefde en vreugde centraal staan. Dit maakt Binnenstad Haarlem tot ‘the place to be’ voor iedereen met een jonge geest!

Stekersvereniging: HSV The Flags

 

Praalwagen - Hollandse Meesters
Gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem 

Een praalwagenontwerp dat gebaseerd is op de Hollandse Meesters. In de Gouden Eeuw hebben zij gezorgd voor een enorme productie van kunstwerken en er wordt wel gezegd dat de Gouden Eeuw in Haarlem begon. Beroemde Hollandse Meesters als Frans Hals, Jacob van Ruijsdael, Pieter Claesz en Willem Claeszoon Heda hebben toen naam gemaakt in een tijd van overdaad, invloed en verandering. Maar ook de tijd van de 1e beurskrach en waarin de tulpengekte, of tulpomania, zijn hoogtijdagen vierde en een tulp net zoveel kostte als een grachtenpand.

Stekersvereniging: Muziekvereniging Da Capo

  

Praalwagen - Mobiliteit
Gemeente Hillegom

Gemeente Hillegom 

Op de praalwagen is de ontwikkeling in mobiliteit te zien. Op de achterwagen een houten wiel, loopfiets, vélocpède en stoomlocomotief. De verbinding naar de voorwagen wordt gelegd met de blauwe tram die in vroegere jaren de corsogemeenten verbond en een bewegwijzering naar een eigentijdse drone.

Stekersvereniging: Scouting Lisser Kaninefaten 

Praalwagen - Vitaal
Gemeente Teylingen

Gemeente Teylingen 

Een praalwagenontwerp dat een en al vitaliteit uitdraagt en waarop de inwoners vrolijk rondspringen op een klif. Het is als het ware een levensboom die laat zien dat de huidige generatie vitaal in het leven staat. Anderzijds staat de wagen symbool voor overheidsparticipatie waarin de rollen zijn omgedraaid en de burgers het voor het zeggen hebben.

Stekersvereniging: Volkstuinvereniging Elsgeest


Praalwagen - Zorg voor ogen
Specsavers

18. Specsavers - Presentatietekening

Op de praalwagen van Specsavers draait het allemaal om de ‘Zorg voor ogen’. Vrolijk oranje gekleurde wortels staan daarom zowel op de voorwagen als de achterwagen symbool voor goed zicht. Een vriendelijk paar ogen kijkt boven de wagen uit. Op de achterwagen staat een letterkaart als symbool voor het belang van regelmatig oogonderzoek.

Stekersvereniging: Voetbalvereniging Foreholte

 

www.maxmaaktmogelijk.nl

Sponsoren
 • Vrienden van het Bloemencorso
 • Gemeentenoordwijk Logo 307 X 192
 • 21.gemeente -teylingen
 • 19.gemeente -lisse
 • 36.gemeente -hillegom
 • 9.gemeente -haarlem
 • 39.keukenhof
 • De Leeuw
 • Hotel Van Der Valk Sassenheim
 • Logo 2011
 • Logo Flynth Zonder Onderschrift
 • Omroep Max
 • GRAIN Logo Pms
 • Huurmaat Logo
 • Image001
 • BQ Support Rgb
 • Slot Logo Transport Log4ebjpg
 • LOGO Vandooren
 • Smd Brandstoffen Logo
 • Agrotechniek
 • Ruigrok Flowerbulbs
 • Queen
 • Linnaeshof
 • Koninklijke Beuk Gouden Letters Oranje Stip Blauwe Achtergrond Jpeg
 • China
 • Full Colour
 • Logo Rent A Bike Van Dam Oranje Page 001
 • Logo Elopak For Webviewing
 • Logo2015 Payoffnl Zw
Vrienden worden

Met uw steun kan het Bloemencorso blijven bestaan.
Doet u ook mee?

Support ons!

Draagt u ons ook een warm hart toe?
Om de organisatie van een evenement van deze omvang in goede banen te kunnen leiden, kunnen wij niet zonder de giften van onze donateurs.

Nieuws