Praalwagenontwerpen 2019 en toelichting

Hieronder ziet u de praalwagenontwerpen van de 72ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Het corsothema is Changing World, waaraan de ontwerpen zijn gelinkt. Onder elk praalwagenontwerp treft u een korte beschrijving aan van het ontwerp.
 

Omroep MAX

Het ontwerp van de praalwagen Max Maakt Mogelijk is gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma waarin te zien is hoe Stichting MAX Maakt Mogelijk kwetsbare ouderen in binnen- en buitenland helpt te overleven en hulp biedt in armoede- en noodsituaties. Moldavië, het armste land van Europa, is een van de landen waar de stichting actief is. Bijgedragen wordt met basisprincipes als bed, bad, brood en medicijnen. Zie ook de reclamespot https://youtu.be/H9VuE51HY5s In het praalwagenontwerp wordt de hulp aan Moldavië uitgebeeld met twee helpende handen. De vlaggen van Nederland en Moldavië symboliseren de hulpstroom, evenals de open waterkraan en honingpotten die gevuld worden met zonnebloemen.

Rabobank

Een prachtig praalwagenontwerp dat gebaseerd is op de holistische zorg in de wereld. Of misschien wel beter gezegd de samenhang in de wereld met het op handen dragen van de wereld voor nieuwe generaties als inspiratiebron. De groei van tulpen waarbij elk seizoen weer een andere handeling wordt verricht om de wereld met bloemen te overspoelen. Een mooiere wereld en mooie mensen. Een ideologie die volledig past bij Rabobank Bollenstreek–Haarlem en omstreken. 


Gemeente Haarlem

Een praalwagenontwerp dat gebaseerd is op de Hollandse Meesters. In de Gouden Eeuw hebben zij gezorgd voor een enorme productie van kunstwerken en er wordt wel gezegd dat de Gouden Eeuw in Haarlem begon. Beroemde Hollandse Meesters als Frans Hals, Jacob van Ruijsdael, Pieter Claesz en Willem Claeszoon Heda hebben toen naam gemaakt in een tijd van overdaad, invloed en verandering. Maar ook de tijd van de 1e beurskrach en waarin de tulpengekte, of tulpomania, zijn hoogtijdagen vierde en een tulp net zoveel kostte als een grachtenpand.

Gemeente Lisse

Ook in de samenleving verandert er veel. Zo zijn nog niet zo lang geleden de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen als HLT een samenwerking aangegaan. En hoewel de mobiele telefoon inwoners met elkaar verbind wordt deze aan de andere kant als een inbreuk gezien. Dus weg mobiele telefoon en weer terug naar persoonlijk contact tussen jong en oud. Het praatbankje op de achterwagen is hiertoe een uitnodiging. De vlag ‘samen erbij’ is hiervoor een mooi symbool.


Gemeente Teylingen

Een praalwagenontwerp dat een en al vitaliteit uitdraagt en waarop de inwoners vrolijk rondspringen op een klif. Het is als het ware een levensboom die laat zien dat de huidige generatie vitaal in het leven staat. Anderzijds staat de wagen symbool voor overheidsparticipatie waarin de rollen zijn omgedraaid en de burgers het voor het zeggen hebben.


Ondernemers Binnenstad Haarlem
Een praalwagenontwerp dat staat voor de veranderingen in de binnenstad van Haarlem. Binnenstad Haarlem bruist en is als een poppodium voor jongeren. Zij vermaken zich hier uitstekend waardoor festivals, elpees en pop-art zorgen voor een nieuwe cultuur waarin liefde en vreugde centraal staan. Dit maakt Binnenstad Haarlem tot ‘the place to be’ voor iedereen met een jonge geest!

Gemeente Noordwijk
De praalwagen van de gemeente Noordwijk is op lokale ontwikkelingen gebaseerd en draagt de passende titel connectie. Welness, een duinlandschap en de zee met een kitesurfer op de achterwagen staan voor Noordwijk. Het witte kerkje en de vlinders en bijen in de natuurlijke omgeving van het bollenlandschap symboliseren Noordwijkerhout. De handen die beide gemeenten via de gouden bol samenbrengen tonen een zonnige toekomst aan de horizon.

Keukenhof

De praalwagen van Keukenhof straalt pure flower power uit. De Hollandse tulpen die wereldwijde bekendheid genieten zijn daarbij het uitgangspunt. Op de wagen wordt de ontwikkeling van de tulp getoond aan de hand van vier verschillende vormen van de tulp. Door de jaren heen heeft de veredeling ervoor gezorgd dat de tulpen van toen de tulpen van nu zijn geworden. Een staaltje flower power van de bovenste plank!

KAVB Noordwijkerhout
In het ontwerp van Corsogroep KAVB Noordwijkerhout staat de evolutie van de mens centraal op unieke wijze. KAVB staat voor Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, de branchevereniging voor bollenkwekers, ofwel mensen uit het vak. Op de wagen is het raadsel te zien van wat loopt op vier poten in de ochtend, op twee poten in de middag en op drie poten in de avond. Het antwoord luidt: de KAVB mens ontwerpt en bouwt de wagen zelf met hulp van het corso.


Leiden
De praalwagen van Leiden, stad van ontdekkingen is er een vol symboliek, onder de titel van Leven in vrijheid. Een deel van een VOC schip op de voorwagen met manden vol specerijen en kunst uit de 17e eeuw leggen de link naar Leven in vrijheid, toen en nu. Daarom op de achterwagen een bed vol bloemen waarin jongeren (studenten) van de vrijheid genieten die wordt uitgebeeld door een duif, het symbool van vrede en vrijheid.

China
De praalwagen van Volksrepubliek China brengt de enorme technologische ontwikkelingen in slechts twee stappen in beeld. Op de voorwagen een traditioneel rijtuig dat wordt voortgetrokken door vier paarden en op de achterwagen een snelheidsverslindende High Speed trein. Door dit alles in prachtige bloemen uit te beelden worden de bloeiende ontwikkelingen en openheid van de Republiek China dichterbij gebracht.


Van der Valk Hotel

Op de wagen een blije valk die rond de wereld vliegt en hiermee symbolisch aangeeft dat Van der Valk Hotels niet stil staan. De ontwikkelingen gaan voort. De leefomgeving is groen en duurzaam en biedt een plek waar gasten uit binnen- en buitenland zich thuisvoelen. Een natuurlijk thuis dus.

De Zilk
In het praalwagenontwerp staat op de achterwagen een enorme feniks op  een rotsachtige ondergrond die tot de voorwagen reikt. Psychologisch gezien symboliseert de mythe van de feniks de veerkracht van de mens. Dit is ook van toepassing op zelfbouwer Corsogroep De Zilk die het al 66 jaar voor elkaar krijgt ieder corso opnieuw de praalwagen in de vaart te houden. De basis hiervan is veerkracht en een rotsvast vertrouwen in elkaar. De rotsachtige structuur zal worden gevormd met talrijke heerlijk geurende blauwe hyacinten. De feniks zal daaruit herrijzen in wellicht vurig rode en goudgele tulpen.


Thailand
Op de schetstekening is duidelijk te zien hoe een praalwagenontwerp tot stand komt. De praalwagen toont een bloemrijke uitnodiging om Thailand te bezoeken. Op de voorwagen de Thaise vlaggen en twee pauwen die de trots op dit prachtige land uitdrukken. Een typerende tuktuk zal de talrijke corsotoeschouwers meenemen naar de achterwagen voor alvast een klein reisje door Thailand. Bonsai bomen, een gouden tempel omgeven door torens en een ondeugende smaragdgroene boeddha. Goudgele narcissen, blauwe hyacinten en meer zullen de aantrekkingskracht van deze wagen versterken. Dit smaakt naar meer, zoals een heerlijke vakantie naar het mooie Thailand en natuurlijk een bezoek aan het Nong Nooch Tropical Garden in Pattaya!

Gemeente Hillegom

Op de praalwagen is de ontwikkeling in mobiliteit te zien. Op de achterwagen een houten wiel, loopfiets, vélocpède en stoomlocomotief. De verbinding naar de voorwagen wordt gelegd met de blauwe tram die in vroegere jaren de corsogemeenten verbond en een bewegwijzering naar een eigentijdse drone.

KAVB Hillegom-Haarlem eo
Het praalwagenontwerp is spectaculair en zal met al die dinosauriërs ongetwijfeld een grote aantrekkingskracht hebben op de jongste corsobezoekers. Getoond wordt hiermee de verandering van het dierenrijk vanaf de achterwagen met een Tirannosaurus Rex, Stegosaurus en Pterosaurus naar de voorwagen met hedendaagse reptielen zoals een slang, krokodil en schildpadden. Ongetwijfeld zal deze wagen nog meer body krijgen als deze is overdekt met diepblauwe hyacinten, rode tulpen en heldergele tulpen of narcissen. Wauw!Schooiwagen
Het ontwerp van de schooiwagen wordt jaarlijks geactualiseerd. De insteek is een uitnodiging aan de vele corsobezoekers af te geven een vrijwillige bijdrage te doen. Eurotekens en schatkisten moeten de bedoeling duidelijk maken.
Sponsoren
 • 9.gemeente -haarlem
 • 19.gemeente -lisse
 • 21.gemeente -teylingen
 • 29.bloemencorso -bollenstree
 • 36.gemeente -hillegom
 • 39.keukenhof
 • Logo 2011
 • Logo Flynth Zonder Onderschrift
 • GRAIN Logo Pms
 • Omroep Max
 • Huurmaat Logo
 • BQ Support Rgb
 • Slot Logo Transport Log4ebjpg
 • LOGO Vandooren
 • Smd Brandstoffen Logo
 • Agrotechniek
 • Image001
 • Wt Logo Noordwijkerhout Rgb Groot 1
 • De Leeuw
 • Ruigrok Flowerbulbs
 • Logo Test
 • Ld Logo 032Jpg
 • Queen
 • Linnaeshof
 • China
 • Full Colour
 • Logo Rent A Bike Van Dam Oranje Page 001
 • Logo2015 Payoffnl Zw
 • Space2018
 • Koninklijke Beuk Gouden Letters Oranje Stip Blauwe Achtergrond Jpeg
Vrienden worden

Met uw steun kan het Bloemencorso blijven bestaan.
Doet u ook mee?

Support ons!

Draagt u ons ook een warm hart toe?
Om de organisatie van een evenement van deze omvang in goede banen te kunnen leiden, kunnen wij niet zonder de giften van onze donateurs.

Nieuws